یکی از عواملی که در نحوه عملکرد یک پالایشگاه، میزان ارزش افزوده فراوردههای پالایشی و میزان سوددهی آن تاثیر دارد، درجه پیچیدگی یا قابلیت تولید فراوردههای سبک و با ارزش افزوده بالاتر توسط آن پالایشگاه است. در متن زیر علاوه بر معرفی انواع پالایشگاه از نظر پیچیدگی، به بیان مفهوم پیچیدگی، ضریب پیچیدگی و فرایندهای تبدیل اولیه و ثانویه پالایش میپردازیم:
انواع پالایشگاه از نظر پیچیدگی
میزان سوددهی یک پالایشگاه، به عوامل زیر بستگی دارد: “قیمت نفتخام و در دسترسبودن آن”، “خصوصیات بازار منطقهای”، “ظرفیت فرایندهای پالایشگاه”، “درجه پیچیدگی” و “کارآیی پالایشگاه”. انتخاب درجه پیچیدگی مناسب برای یک پالایشگاه، با توجه به این عوامل تعیین میگردد. پالایشگاهها از نظر پیچیدگی به چهار نوع زیر تقسیم میشوند:
۱٫ ساده (Topping)
در این پالایشگاه نفتخام توسط تقطیر اتمسفری، تنها به اجزای تشکیلدهندهاش تبدیل میشود. محصول آن نفتا است و بنزین تولید نمیکند.
۲٫ Hydroskimming
این نوع پالایشگاه به واحد تقطیر اتمسفری و واحد تغییر شکل نفتا (Reforming) مجهز است. از نوع ساده پیچیدهتر است و بنزین تولید میکند. اما مقدار زیادی سوخت کمارزش که تقاضا برای آن کم است، نیز تولید میکند.
۳٫ Cracking
علاوه بر واحدهای ذکر شده در انوع ۱ و ۲ ، شامل واحد تقطیر خلأ و واحد شکست کاتالیستی (FCC) نیز میباشد. نسبت به نوع ۲، یک درجه پیچیدگی بیشتری دارد. تولید نفت کوره در آن کاهش یافته و تبدیل آن به فرآوردههای تقطیر سبک و میانتقطیر انجام میشود.
۴٫ Coking
این پالایشگاه مجهز به فرایندDelayed Coking است که قبل از فرایند شکست کاتالیستی انجام میشود. درجه بالای تبدیل نفت کوره به فراوردههای تقطیر و کک نفت باعث میشود نسبت به انواع قبلی بالاترین پیچیدگی را داشته باشد.
برای نشان دادن میزان پیچیدگی یک پالایشگاه، از ضریب پیچیدگی نلسون استفاده میکنند که این ضریب برای پالایشگاه Hydroskimming، در حدود ۲، برای پالایشگاه Cracking تا ۵ و برای نوع Coking بالاتر از ۹ تعیین شدهاست.
ضریب پیچیدگی پالایشگاه، اطلاعاتی راجع به پیچیدگی پالایشگاه، هزینههای جایگزینی و توانایی ارزشافزوده یک پالایشگاه در اختیار قرار میدهد؛ ضمن اینکه میتوان براساس آن پالایشگاههای مختلف را طبقهبندی کرد.
معرفی فرایندهای پالایش
نوع فرایندهای مورد استفاده در پالایشگاه، در تعیین پیچیدگی آن مؤثر است و هر اندازه واحدهای تبدیل ثانویه یک پالایشگاه، بیشتر باشند درجه پیچیدگی آن نیز بیشتر خواهد بود. در زیر واحدهای تبدیل اولیه و ثانویه و انواع آنها معرفی میشوند:
الف) فرایندهای تبدیل اولیه (Primary Conversion Processes)
۱٫ تقطیر اتمسفری
ابتداییترین فرایند در پالایشگاه، جداسازی ترکیبات تشکیلدهنده نفت خام در فشار اتمسفر است که توسط حرارت و سپس متراکم کردن آن با سردکردن انجام میشود. این فرایند در واحد CDU یا Conversion Distillation Unit انجام میگیرد.
۲٫ تقطیر در خلأ
واحد تقطیر در خلأ (VDU) عمل جداسازی ترکیبات نفتخام را به اجزای تشکیلدهنده، در فشاری پایینتر از فشار اتمسفری انجام میدهد که در این صورت از تغییر شکل کک جلوگیری میشود.
ترکیبی از این دو واحد فرایند (VDU/CDU) نیز برای جداسازی نفتخام به ترکیبات اولیه بهکار میرود که محصولات آن LPG، نفتا، کروزن، نفتگاز، نفتگاز خلأ و تهمانده ستون تقطیر خلأ میباشد.
ب) فرایندهای تبدیل ثانویهSecondry Conversion Processes) )
فرایندهایی هستند که روی محصولات حاصل از ستونهای تقطیر مانند نفتکوره و نفتا انجام میشوند و محصولات سبکتر و با ارزشافزوده بالاتر تولید میکنند.
۱٫ آلکیلاسیون (Alkylation)
این فرایند برای ترکیب شیمیایی ایزوبوتان با هیدورکربنهای اولفینی سبک (از نوع c4و c3)، در حضور کاتالیست اسیدی بهکار میرود. محصول این فرایند آلکیلات (Alkylate)، یکی از بهترین ترکیباتی است که میتواند برای بهسوزی بنزین به آن اضافه شود؛ زیرا یک سوخت تمیز، با محتوی سولفور کم و فاقد ترکیبات اولفینی و آروماتیکی است ضمن اینکه عدد اکتان بالا و فشار بخار پایین هم از خصوصیات آن میباشد.
از منظر دیگر، اولفینهای C3 و C4 برای تولید LPG یا Petroleum Gas Liquified نیز کاربرد دارند. از اینرو در مناطقی که تقاضا برای LPG بیشتر از مصرف بنزین باشد، فرایند آکلیلاسیون رایج نیست.
۲٫ فرایند ” Bottam of the Barrel ”
مجموعه فرایندهایی است که روی مواد تهمانده ستون تقطیر خلأ با نقطهجوش بالا (ºc565)، محتوی سولفور زیاد و حاوی قیرمعدنی و فلزاتی که در نفت کوره صنعتی یا سنگین یافت میشود انجام میشود؛ اهمیت آن از این جهت است که کاربرد نفت کوره بهدلیل محدودیتهای میزان انتشار Sox و Nox بهشدت در حال کاهش است. چندین روش برای انجام این عمل وجود دارد که شامل فرایندهای زیر است:
Delayed Cracking1)
Visbreaking2)
Resid Desulfurization3)
در ادامه به توضیحات بیشتر درباره آنها نیز میپردازیم.
۳٫ شکست کاتالیستی (Catalytic Cracking)
در طی این فرایند مولکولهای هیدروکربن پیچیده، سنگین و بزرگ توسط حرارت و در حضور کاتالیست (بدون افزودن هیدروژن) به مولکولهای سادهتر و سبکتر شکسته میشوند. با اعمال این فرایند، نفت سنگین (از اجزای تشکیلدهنده نفت کوره) به محصولات با ارزشتر مثل LPG، بنزین و فراوردههای میانتقطیر تبدیل میشود. کاربرد این فرایند که اختصاراً با نام FCC یا Catalytic Cracking Fluidized شناخته میشود، در فرایندهای تبدیل ثانویه پالایش گسترده است.
واحدهای FCC، براساس دو الگوی “حداکثر تولید بنزین” و “حداکثر تولید فراوردههای تقطیری” عمل میکنند که انتخاب یکی از آنها به الگوی تقاضای فصلی محصولات بستگی دارد. اخیراً روش “حداکثر تولید اولفین” نیز اهمیت پیدا کرده است که تولید پروپلین، بوتیلنها وLPG به حداکثر میزان خود میرسد. دیاگرام زیر مصرف این محصولات را در تولید Oxigenates (موادی که برای بهسوزی به بنزین اضافه میشوند) را نشان میدهد.
خوراک فرایند FCC میتواند موارد زیر باشد:
– نفت گاز حاصل از تقطیر خلأ(VGO)
– نفت گاز حاصل از تقطیر خلأ که فرایند افزودن هیدروژن نیز روی آن انجام شده باشد.
– مخلوط مواد حاصل از پایین ستون تقطیر (VR) و نفت گاز حاصل از تقطیر خلأ که در این صورت فرایند انجام شده روی آن (Resid FCC) RFCCنامیده میشود.
۴٫ شکست تأخیری ( Delayed Coking)
یکی از فرایندهایی است که روی مواد تهمانده حاصل از ستون تقطیر خلأ انجام میشود و نفتهای سبکتر و همچنین ککنفت تولید میکند. نفت سبک میتواند در واحدهای دیگر پالایشگاه به محصولات باارزشتر تبدیل شود. کک حاصله، هم بهعنوان سوخت و هم در ساخت ورقهای آلومینیومی کاربرد دارد.
این فرایند در تبدیل تهماندهها به محصولات سبکتر ۰۷ درصد کارآیی دارد در حالیکه فرایندVisbreaking تنها ۰۳ درصد کارآیی دارد.
۵٫ تصفیه هیدروژنی (Hydrotreating)
این فرایند برای تصفیه اجزای تشکیلدهنده نفتخام، در حضور کاتالیستها و مقادیر معتنابهی از هیدروژن بهکار میرود. این فرایند در سولفورزدایی، نیتروژنزدایی و تبدیل اولفینها به پارافینها مؤثر است.
۶٫ اصلاح یا تغییر شکلدادن (Reforming)
در این فرایند، هیدروکربنهای خطی به آروماتیکی تغییر شکل میدهند که در بنزین این شکل مناسبتر است. از آنجا که کاتالیست این فرایند، حاوی پلاتین میباشد خوراک آن باید عاری از سولفور باشد.
برای تولید آروماتیکها در صنعت پتروشیمی نیز از این فرایند استفاده میشود.
۷٫ شکست حرارتی (Thermal Cracking)
در این فرایند از گرما و فشار برای شکستن مولکولهای سنگین و تولید مولکولهای سبکتر (با خوراک نفت کوره) استفاده میشود. این فرایند شامل Visbreaking، Delayed Coking و فرایندهای مشابه میباشد.
۸٫ Vis-breaking
یک فرایند شکست حرارتی ملایم است که از نفتکوره و تهماندههای حاصل از ستون تقطیر اتمسفریک و خلأ، در دمای ملایم، محصولات سبک و با ویسکوزیته پایین تولید میکند و در مناطقی که هنوز نفتکوره سنگین مصرف بالا دارد، رایج است. بهطورکلی باتوجه به مسائل زیستمحیطی، اهمیت آن در سطح جهانی در حال کاهش است.
شیرینسازی (sweetening)
محصولات نفت باید عاری از ترکیبات سولفور (مرکاپتانها) باشند، بهدلیل اینکه در حین سوخت، گازهای نامطلوب Sox تولید میکنند. در فرایند ذکر شده توسط اکسیداسیون، سولفورزدایی انجام میشود که به آن Merox یاMercaptan Oxidation گفته میشود. این فرایند در مورد LPG اشباع و غیراشباع، بنزین و کروزن کاربرد دارد.
جمعبندی:
بهکار گیری فرایندهای تبدیل ثانویه با کارآیی بالا و بالا بودن درجه پیچیدگی پالایشگاه، مزیتهای زیر را درپی دارد:
۱٫ انعطافپذیری لازم در فرایند نفتخام با کیفیتهای متنوع از جمله نفتخام نامرغوب، ترش و سنگین
۲٫ توانایی تولید درصد بیشتری از محصولات باارزش مثل LPG، فراوردههای تقطیری سبک و میانتقطیر و تولید درصد کمی از محصولات سنگین و نفتکوره که در نتیجه آن ارزشافزوده بالاتری هم حاصل میشود.
۳٫ توانایی تولید محصولات (از جمله بنزین و گازوئیل) با کیفیت بالا
باتوجه به آنچه گفته شد تعیین ضریب پیچیدگی پالایشگاههای کشور در ارتقای نوع آنها، همچنین انتخاب خوراک مناسب و نهایتاً سوددهی میتواند مؤثر باشد.